PLC krmilniki in drugi izdelki za industrijsko avtomatizacijo

PLC krmilniki predstavljajo najbolj temeljni kos opreme za vse, ki se ukvarjajo s krmiljenjem različnih procesov. Gre za ključno komponento, s katero se poskrbi za nemoteno delo v različnih panogah oziroma v plc krmilniki proizvodnji, saj z njo poskrbimo za nemoteno odvijanje različnih procesov. Pri takšnem delu pa so potrebni tudi razni drugi izdelki za industrijsko avtomatizacijo, kot so vhodne enote, basic paneli, napajalniki, switchi in podobno. Vsa našteta oprema je ravno tako nepogrešljiva. 

Programirljivi logični PLC krmilniki za različne potrebe 

PLC krmilniki so naprave, s katerimi programiramo in nadzorujemo elektromehanske procese v industriji, proizvodnji in drugje. Ti procesi so raznoliki in imajo različne stopnje zahtevnosti, zato se tudi PLC krmilniki med seboj precej razlikujejo, prav tako pa se med seboj razlikujejo tudi vsi drugi izdelki za industrijsko avtomatizacijo. Obstajajo različni modeli, ki se med seboj razlikujejo tako glede na funkcije kot glede na ostale lastnosti. Pomembno pa je, da se vedno izbere takšno napravo, ki ustreza potrebam določene proizvodnje oziroma podjetja. S pomočjo ustrezne krmilne naprave bo proizvodnja veliko bolje potekala, prav tako pa bodo boljši tudi rezultati.  

Ker so izdelki za industrijsko avtomatizacijo raznoliko, se je pred odločitvijo zanjo vsekakor treba tudi vedno treba vprašati, katere procese bi bilo sploh smiselno avtomatizirati in na kakšen način, da bodo potekali čim bolj nemoteno in v skladu z želenimi rezultati. Predvsem pa je treba vse skupaj načrtovati tako, da z njo optimiziramo celoten proizvodni proces in ga izboljšamo. Tako lahko poskrbimo za hitrejši potek nekaterih procesov, ravno tako pa lahko zagotovimo tudi večjo natančnost in preverljivost proizvodnje ter preprečimo napake, do katerih prihaja v njej. Zato se je avtomatizacije vedno treba lotiti strateško in premišljeno – najprej je treba razmisliti o njej, nato pa tudi o opremi, s katero bomo dosegli svoje cilje. 

Kaj vse je potrebno za učinkovito avtomatizacijo? 

Učinkovitost je mogoča le, če je na voljo kakovostna oprema. Mednjo spadajo različni izdelki za industrijsko avtomatizacijo, med katerimi so tudi PLC krmilniki, ki morajo biti kompaktno in robustno zasnovani, saj se pogosto uporabljajo v precej zahtevnih okoljih (vlaga, vibracije, nizke ali visoke temperature …) a vseeno dovolj sofisticirani, da se jih lahko uporablja za čim bolj pester nabor nalog. Ob enem morajo omogočati tudi stabilnost in zanesljivost, a biti hkrati tudi prilagodljivi in omogočati povezljivost z drugimi napravami.  

K njihovi prilagodljivosti močno pripomorejo različni razširitveni moduli. Izbirate lahko tako med napravami z zaslonom, kot takšnimi brez zaslona. Zaslon vam omogočata nenehen nadzor nad izvajanjem procesov, tam, kjer to ni potrebno, pa so za uporabo primerni tudi PLC krmilniki brez zaslona. Pri izbiri je treba natančno preučiti tudi programsko opremo in možnosti, ki jih ta omogoča, s čimer lahko njihovo uporabo še poenostavite ali poskrbite za specifične funkcionalnosti. 

Modeli proizvajalca Siemens 

Za ene najboljših na tržišču veljajo PLC krmilniki proizvajalca Siemens. So široko uporabljeni v številnih panogah in se lahko uporabljajo tako pri enostavnih kot bolj zahtevnih procesih. Njihova glavna prednost je izredno tehnično dovršena zasnova, ki omogoča odlično zanesljivost in veliko različnih uporabnih funkcij. Poleg tega pa so tudi enostavni za uporabo, zato se z njihovo uporabo prihrani precej časa, sploh ker so hitro odzivni, zato se v praksi zelo dobro obnesejo.