Les za terase je lep in uporaben

Les za lesene terase
Les za terase – Onis.si

Les za terase je zelo priljubljen tako na zasebnih terasah kot tudi v gostinskih lokalih in še kje. Gre namreč za material, ki ni le uporaben, ampak predvsem zelo lep. Prav zaradi tega se zanj odloča vedno več ljudi, seveda pa je treba v ta namen izbrati primeren les ter ga tudi ustrezno zaščititi. Pri izbiri vam lahko pomagajo tudi v podjetju Onis, kjer se na vse vrste talnih oblog zelo dobro spoznajo.

Kakšen les izbrati?

Za zunanjo uporabo oziroma uporabo na prostem je treba izbrati primerno vrsto lesa. To velja tudi za les za terase, ki ga je treba premišljeno izbrati, saj s tem podaljšamo njegovo življenjsko dobo in poskrbimo, da ga bomo lahko dolgo časa nemoteno uporabljali. Tako mora imeti:

  • primerno gostoto in trdoto,
  • dimenzijsko stabilnost,
  • čim večjo naravno trajnost.

Vse te lastnosti imajo različne vrste lesa, med katerimi lahko izbiramo.

Za lesene terase so tako recimo primerni:

  • azijski teak,
  • jesen,
  • bor,
  • ipe,
  • različne druge vrste lesa.

Med najbolj priljubljenimi med njimi je azijski teak, ki velja za zelo kakovostnega. Je zelo trajen material, zaradi česar se dobro obnese pri uporabi na prostem. Podobno trajen je tudi les vrste ipe – gre za afriški les, ki ima nižjo ceno, kar je eden od razlogov, zakaj velja za ugodnejši nadomestek azijskega teaka. Poleg tega pa so na voljo tudi druge vrste lesa, pri čemer je pomembno tudi to, kako so narezane deske in kakšne debeline so. Prav tako pa je pomembna tudi njihova površinska obdelava in končna zaščita.

Zaščita lesa

Kako zaščititi les za terase? Pri tem imamo danes na voljo veliko več možnosti kot kdaj koli prej, predvsem pa so te možnosti tudi veliko bolj učinkovite kot nekoč. Tako lesu nudijo res zelo dobro zaščito. Na izbiro imate tako veliko različnih premazov, ki jih lahko uporabite za zaščito lesa. S tem poskrbite za njegovo površinsko zaščito, ki je zelo pomembna, če hočemo ta naravni material ohraniti na dolgi rok.