Električno ali plinsko ogrevanje – kaj izbrati? 

Kaj izbrati, električno ali plinsko ogrevanje? To je pomembno vprašanje, saj je od tega odvisno, koliko stroškov boste imeli s tem, da boste segreli prostore na primerno temperaturo tudi takrat, ko bo zunaj zelo mrzlo. Kakšne so prednosti enega ali drugega načina gretja ter ali imata ta morda tudi kakšne slabosti, ki jih je treba upoštevati pri nakupu? Kakšni so stroški ureditve takšnega gretja, kaj vse je treba kupiti in kako zahtevna je montaža, predvsem pa, kakšni so stroški samega energenta, ki je potreben za takšno gretje? 

Elektrika je najbolj dostopen energent 

električno ali plinsko ogrevanjeAli se odločiti za električno ali plinsko ogrevanje, je vprašanje, s katerim se ukvarja veliko ljudi. Tisti, ki živijo v lastnih hišah, lahko izbirajo med različnimi vrstami energentov, medtem ko tisti v večstanovanjskih objektih oziroma blokih navadno te možnosti odločanja sploh nimajo, saj so vezani na en način gretja – v veliko primerih je to ravno plin. Kljub temu pa lahko vsak – ne glede na to, ali živi v bloku ali v hiši – poskrbi tudi za možnost ogrevanja prostorov na elektriko. To je smiselno iz več razlogov: 

  • elektrika je zagotovo najbolj dostopen energent, saj ima večina objektov danes dostop do nje oziroma ima urejene že vse potrebne inštalacije, zato ni treba posebej skrbeti za njeno dobavo, 
  • ureditev takšnega gretja je cenovno ugodna, saj je zanjo možno poskrbeti že z zelo majhnimi stroški, 
  • ureditev takšnega gretja je enostavna in hitra ter ne vzame veliko časa, 
  • za ureditev takšnega gretja ni potrebnih nobenih dodatnih gradbenih ali drugih delov, le nakup ustreznega grelnika ali njegova montaža na steno. 

Enostavno gretje prostorov 

ogrevanje na elektriko ali plinElektrično ali plinsko ogrevanje omogoča enostavno gretje prostorov, zato je tako z enim kot z drugim možno poskrbeti za vse potrebno udobje. Vendar pa cene plina trenutno rastejo še bolj kot cene elektrike, poleg tega pa obstajajo tudi problemi z dobavljivostjo plina. Zaradi tega gotovo ni dobro biti odvisen le od enega samega energenta, kot je plin. Veliko pametneje je, če si priskrbite dodatno možnost za ogrevanje – grelnik, ki deluje na elektriko, je poceni, njegova montaža pa zelo enostavna. Z njim je mogoče poskrbeti za dobro ogrevanje, zato se ga gotovo splača kupiti. Z njim boste dobili še eno alternativo za enostavno ogrevanje prostorov, ki jo boste lahko uporabili vsakič, ko bi bilo to potrebno.