Vulkanski mineral zeolit

Zeolit je prav poseben mineral. Gre za mineral vulkanskega porekla, ki ima nenavadno, mikro porozno strukturo, ki ga loči od drugih mineralov. Če bi njegovo ime poskušali prevesti v slovenščino, bi mu lahko rekli »kamen, ki vre«. Njegova glavna lastnost je namreč ta, da je sposoben zadrževanja in filtriranja vode, kar ta vulkanski mineral dela tako zelo poseben in drugačen od drugih kamnin. Poleg mikro poroznosti, zaradi katere deluje kot filter različnih nečistoč, ima namreč njegova struktura tudi zmožnost izmenjave kationov, kar je še ena zanimiva in pomembna lastnost.

zeolit
https://www.holistic.si/zeolit-23-tezav-pri-katerih-je-ta-vulkanski-mineral-zelo-ucinkovit/

Več vrst z adsorpcijskimi lastnosti

Omenjeni mineral ima namreč neverjetne adsorpcijske lastnosti, seveda pa se te razlikujejo glede na vrsto minerala, ki ga uporabimo. Obstaja namreč več vrst, med njimi pa niso le naravni, ampak tudi takšni sintetičnega izvora. Med naravnimi je najbolj znan oziroma najbolj pogost tisti z imenom klinoptilolit.

Zakaj se uporabljajo sintetični zeoliti?

Sintetični zeolit se lahko uporablja v podobne namene kot naravna vrsta tega minerala – za filtriranje vode. Vendar pa v industriji ali za izdelavo filtrov v ta namen skorajda raje uporabljajo sintetične, torej umetno izdelane minerale kot pa naravne. Zakaj? Ker je njihova sestava vnaprej točno znana, zato je lažje nadzorovati sposobnost njihove filtracije.

Naravni zeolit

Tudi naravni zeolit se lahko uporablja za filtriranje, a ne le za to. Uporablja se lahko tudi za mehčanje vode, še pogosteje pa predstavlja sestavino različnih kozmetičnih, medicinskih in prehranskih dodatkov. Njegova lastnost zadrževanja in filtriranja namreč lahko deluje tudi razstrupljevalno. Poleg tega pa nima nobenih negativnih učinkov na telo oziroma je zdravju popolnoma nenevaren.

Kaj bodo pokazale nadaljnje raziskave?

Prav zaradi tega postaja vedno bolj priljubljen, obstaja pa tudi vedno več raziskav o njegovih učinkih. Raziskovalci se trudijo ugotoviti, kako bi njegove neprecenljive lastnosti filtracije oziroma zadrževanja odpadnih snovi lahko še uporabili v medicinske in različne druge namene, zato bomo o tem vulkanskem mineralu v prihodnosti gotovo še velikokrat slišali. Če vas zanima več o njem, lahko veliko uporabnih informacij najdete tudi na spletni strani holistic.si.