Stretch folija za ovijanje

Za ovijanje različnih izdelkov in palet se uporablja elastična streč oziroma stretch folija, ki je zelo raztegljiva in kompaktna ter ima še vrsto drugih odličnih lastnostih, zaradi česar je med uporabniki postala zelo priljubljena. Obstaja več vrst, ki se razlikujejo glede na lastnosti in tudi namen uporabe. Nekatere se uporabljajo v kmetijstvu za ovijanje bal sena, saj se v ta namen zelo dobro obnesejo. Seno oziroma krma je na tak način izredno dobro zaščitena pred vlago, četudi se jo shranjuje na prostem, prav tako pa je baliranje z njo zelo enostavno.

Druge se uporabljajo za ročno ali strojno pakiranje izdelkov, nekatere pa predvsem za njihovo zaščito med transportom ter tudi za ovijanje palet. Imajo namreč zaščitno funkcijo ter se uporabljajo kot pakirni material oziroma embalaža za različne izdelke v številnih panogah. Poleg tega pa takšno ovijanje omogoča, da izdelki na paletah ostanejo trdno na svojem mestu in se med transportom ne premikajo ali morebiti celo kakor koli poškodujejo.

Na voljo je v različnih širinah in z različno stopnjo raztegljivosti pa tudi v različnih barvah, med katerimi lahko izbirate. Največkrat se uporabniki odločajo za prozorno ali črno barvo. Nekatere vrste je možno tudi potiskati z izbranim motivom ali logotipom. Je zelo odporna in izredno dobro zaščiti izdelke pred različnimi zunanjimi dejavniki. Kako dobro zaščito nudi, pa je odvisno tudi od tega, za katero vrsto gre in kako debela je. Obstajajo namreč različne debeline, med katerimi lahko izbirate glede na namen uporabe. Odporna je na vlago in dež, nekateri tipi pa so odporni tudi na UV svetlobo oziroma sončne žarke, zato so primerni tudi za zaščito izdelkov pri shranjevanju na prostem.

Stretch folija je sicer priljubljena postala ne le zato, ker omogoča dobro zaščito izdelkov, ki jih ovijemo vanjo, temveč tudi zaradi tega, ker je njena uporaba zelo enostavna in hitra. Zaradi tega gre za izredno ekonomični pakirni material, katerega uporaba vam omogoča velik prihranek časa. Pakiranje z njo lahko sicer poteka tako ročno kot strojno. Za ročno uporabo se najbolje obnese tako imenovana mini stretch folija, ki je manjših dimenzij, ki se jo da enostavno namestiti na ročni odvijalnik.