Različne vrste dvižnih košar za delo na višini

Če se odločate za najem dvižne košare, je vaše delo več kot očitno vezano na višino ter je zato lahko bistveno bolj zahtevno pa tudi zamudno. Za najem oziroma izposojo pa se želite odločiti zlasti zato, ker se vam to bistveno bolj splača. Morda boste napravo najeli zgolj za nekaj dni ali mesecev. Če ste mlado podjetje, pa se najem dvižne košare še toliko bolj obrestuje.

A še preden se odločite za omenjeno storitev, je pametno pregledati vse možnosti, ki so v povezavi z dvižnimi košarami na voljo.

Osnovna delitev dvižnih košar

Za nakup ali najem dvižne košare se najpogosteje odločajo tisti, ki si na višini svoje delo želijo opravljati kar se da varno pa tudi učinkovito. Lahko rečemo, da takšne naprave dandanes uporabljajo skorajda vsi profesionalci. A preden naprava pride pod njihovo okrilje, se je treba odločiti za pravi model oziroma tip. Na voljo so namreč različne vrste dvižnih košar.

Dvižne košare se v osnovi delijo na dvižne košare z lomljivo roko ter na teleskopske dvižne košare, ki zagotavljajo vertikalni premik, prav tako tudi stranski doseg.

V katerih panogah se dvižne košare najpogosteje uporabljajo?

Za nakup ali najem dvižne košare se najpogosteje odločajo podjetja, ki se ukvarjajo z gradbeništvom, vzdrževanjem, čiščenjem, slikopleskarstvom, obrezovanjem dreves, z različnimi prireditvami. V primerjavi z delovnim odrom ali lestvijo je dvižna košara bolj varna, omogoča dvig produktivnosti, prav tako takojšnji pričetek del – brez kakršnega koli zapravljanja časa za postavljanje ali za podiranje odrov.

Ena od večjih prednosti, ki vam jo omogoči najem dvižne košare, je tudi to, da lahko napravo takoj umaknete oziroma prestavite, če se na primer pod njo izvaja neko drugo delo.

Dvižne košare različnih dimenzij in lastnosti

Dobri ponudniki oziroma proizvajalci opreme za delo na višini razpolagajo z različnimi dvižnimi košarami. Te so lahko različno velike in imajo različne karakteristike. Lahko se odločite za najem dvižne košare na dizel ali pa na elektro pogon.

Strokovno podkovani in izkušeni prodajalci opreme in strojev za delo na višini vam bodo poleg najema dvižne košare morda svetovali raje najem škarjaste dvižne ploščadi. Povedali pa vam bodo, da vam slednja lahko ponudi zgolj vertikalni doseg. Prav tako bodo omenili še en stroj, ki vam lahko koristno pomaga pri delu na višini. To je tako imenovani teleskopski viličar, ki je izvrstna izbira oziroma rešitev za prenašanje bremen na velike horizontalne in vertikalne razdalje.

Kaj je dvižna košara z lomljivo roko?

Najem dvižne košare vam med drugim omogoča izposojo dvižne košare z lomljivo roko. Ta je zagotovo najboljša izbira za delo na vseh tistih deloviščih, kjer morate segati preko ovir. Naprava je izjemno stabilna, vsestranska pa tudi fleksibilna.

Dvižna košara z lomljivo roko se torej uporablja za delo na višini – najpogosteje v gradbeništvu, industriji, ne nazadnje tudi pri najrazličnejših vzdrževalnih delih. Odlično se lahko obnese tako pri notranji kot tudi pri zunanji uporabi.

Poleg dvižne košare z lomljivo roko je na voljo še teleskopska dvižna košara, ki pa zaradi svoje teže ne potrebuje pomožnih stabilizatorjev. Je ključen pripomoček za opravljanje gradbenih, montažnih in vzdrževalnih del na višini.