Polaganje parketa – katerega mojstra izbrati?

Bi želeli v kakšni od sob imeti parket? Potem vas poleg same izbire primerne lesene talne obloge za vas čaka tudi izbira mojstra, ki bo poskrbel za polaganje parketa. To, katerega mojstra izberete, je vsekakor zelo pomembno, saj njegova izkušenost in znanje še kako vplivata na končni rezultat in na to, kako boste z njim zadovoljni.

Pozanimajte se, kako se pravilno polaga določeno vrsto

Vsaka vrsta parketa zahteva nekoliko drugačen način polaganja. Nekateri se polagajo z lepljenjem, drugi plavajoče, tretji spet drugače. Prav pri vseh pa je treba najprej dobro pripraviti podlago, ki mora bi čista, ravna in gladka.

polaganje parketaPri tem je treba upoštevati tako to, za kakšno vrsto gre, kot tudi prav vsa navodila proizvajalca. Vsekakor je že sama izbira ustrezne vrste za določen prostor oziroma za določen namen uporabe bistvenega pomena za to, da boste na koncu s talno oblogo res zadovoljni.

Prostor je treba najprej natančno analizirati in premisliti, kakšne so njegove značilnosti. Pomemben podatek pri tem predstavlja relativna zračna vlažnost, pa tudi povprečna temperatura v prostoru oziroma nihanja temperature v njem. Od vsega tega je odvisno, kakšna vrsta talne obloge bi bila najbolj primerna za vas, zato se je pri izbiri vsekakor pametno posvetovati s strokovnjaki. Ob tem pa se velja z njimi posvetovati tudi glede pravilnega načina polaganja.

Polaganje parketa na talno gretje

Če imate talno gretje, zahteva izbira talne obloge nekoliko več pozornosti. Treba je namreč upoštevati tudi to, ali se določeno talno oblogo lahko polaga na talno gretje. Pri tem pa je pomembna tudi njena debelina oziroma toplotna prevodnost, saj je od tega odvisna učinkovitost talnega gretja. Hkrati pa je v primeru talnega gretja treba tudi nekoliko spremeniti sam postopek polaganja oziroma se držati določenih pravil.

Izberite pravega mojstra

Kaj je pomembno pri izbiri mojstra za polaganje parketa? Vsekakor naslednje:

  • čim več izkušenj,
  • dobro poznavanje različnih vrst talnih oblog,
  • dobro poznavanje postopkov polaganja,
  • veliko znanja o tem področju,
  • čim večja preciznost pri delu,
  • upoštevanje zahtev in želja strank,
  • trud za dobro opravljeno delo.