Električni kopalniški radiator z veliko močjo

Za ogrevanje se odlično obnese radiator za kopalnicoelektrični kopalniški radiator. A pri tem se marsikdo vpraša, kako veliko moč mora imeti ta, da je ogrevanje resnično učinkovito. Premajhna moč namreč pomeni, da prostor ne bo dovolj ogret, zato je važno izbrati dovolj močan grelnik. Ta mora biti dovolj zmogljiv, da lahko prostor segreje na želeno temperaturo. Po drugi strani pa ni potrebe, da je grelnik premočan, saj bo v tem primeru to poznalo zgolj na računu za elektriko, ki bo zato višji. Zato je vedno treba izbrati optimalno moč grelnika.

Kakšna moč je dovolj velika za ogrevanje?

Vsak električni kopalniški radiator ima grelec z določeno močjo. Podatek o moči mora biti vedno napisan v tehničnih specifikacijah in ga je vedno treba preveriti, preden kupimo grelnik. Njegova moč mora biti dovolj visoka za to, da ogreje prostor. Če je ta zelo velik, bo seveda za njegovo ogrevanje potrebna večja moč, zato je vedno treba izhajati iz velikosti oziroma kvadrature kopalnice. Če je ta precej velika, nikar ne izberite grelnika s premajhno močjo, saj ta ne bo zadostovala za zagotavljanje vsega potrebnega udobja. Kako torej določiti dovolj veliko moč za ogrevanje? Pri tem si lahko pomagate z:

  • razpredelnicami ali podatki, ki jih najdete na spletnih straneh proizvajalcev grelnih naprav ali spletnih trgovinah, ki slednje prodajajo,
  • izračunom potrebne moči, ki ga lahko opravite sami ali vam ga pomaga izdelati strokovnjak za to področje,
  • natančno izmero prostora in upoštevanjem njegovih značilnosti – če so stropi višji, boste potrebovali višjo moč, enako velja v primeru, če okna ne tesnijo dobro ali če je objekt slabo izoliran, če imate radi višje temperature ali pa so zunanje temperature zelo nizke, bo zopet treba višjo moč za ogrevanje ipd.

Na tak način boste lahko ugotovili, kolikšna moč bi bila zadostna za vaš prostor. Pri tem pa vedno velja upoštevati, da proizvajalci navadno navajajo minimalno zadostno moč za ogrevanje nekega prostora, tako da nekaj dodatnih W ne bo škodilo. Vedno je torej pametno izbrati nekoliko močnejši grelnik, saj bo njegova ogrevalna moč tako zagotovo dovolj velika. A pozor: prevelika moč pomeni tudi višjo porabo, zato nikakor nima smisla kupovati preveč močnega grelnika, saj boste s tem povečali tudi stroške ogrevanja. Najbolje je torej izbrati:

  • optimalno moč glede na velikost prostora,
  • ravno prav močan model glede na vaše potrebe,
  • čim bolj varčen model, ki za ogrevanje porabi čim manj energije.

Ogrevalno moč prilagodite svojih potrebam

Nekateri električni kopalniški radiator uporabljajo kot pomožni grelnik, drugi kot samostojno grelno telo, torej gre za edini način ogrevanja prostora. Že pri tem se kaže zelo velika razlika v potrebam uporabnikov, ki vplivajo tudi na ustrezno ogrevalno moč. Prav nič vam ne pomaga, če ima nekdo, ki ga poznate grelnik z določeno močjo in je z njim zadovoljen, če pa bi vi z njim želeli ogrevati prostor popolnoma drugačnih dimenzij in slabšo izolacijo. Ravno tako pa se med seboj razlikujejo naše potrebe po ogrevanju, saj nam ustrezajo različne temperature v notranjih prostorih. Zaradi tega je pri izbiri ustrezne moči vedno treba izhajati ravno iz naših potreb. Če vas radi zebe, nikar ne kupujte grelnika z minimalno močjo, ampak raje izberite nekoliko močnejši električni kopalniški radiator.