B kompleks – 8 za zdravje pomembnih vitaminov

B kompleks, 250ml - Holistic.si
B kompleks, 250ml – Holistic.si

B kompleks je skupno poimenovanje za osem vitaminov, ki v našem telesu učinkovito poskrbijo za presnovo, uravnavanje energije, delovanje možganov, boljše razpoloženje ter obnovo celic. Tovrstni vitamini so vitamin B1 ali tiamin, B2 ali riboflavin, B3 ali niacin, B5 ali pantotenska kislina, B6 ali piridoksin, B7 ali biotin, B9 ali folna kislina in B12 ali kobalamin.

Pomankanje vitaminov iz skupine B se v telesu predvsem odraža v slabi presnovi, v slabšem nastajanju živčnih prenašalcev za delovanje možganov ter živčevja, v upočasnjevanju nastanka novih celic.

Vitamini za zagotavljanje energije

B kompleks v našem telesu igra ključno vlogo pri pretvorbi ogljikovih hidratov in glukoze ter glikogena. Sodeluje pri hitrem pridobivanju energije in pri izgorevanju ter shranjevanju maščob. Tovrstni vitamini torej odlično poskrbijo za zagotavljanje energije.

Pogosto lahko slišimo, da so vitamini skupine B pravzaprav vitamini za našo dušo. Imajo namreč pomembno vlogo pri prenašanju živčnih celic. Uravnavajo razpoloženje ter kognitivne zmožnosti, sodelujejo pri nastajanju različnih nevrotransmiterjev. Ključni so torej za naše duševno stanje, ker močno vplivajo tako na počutje kot razpoloženje.

Živila, v katerih se skriva največ vitaminov skupine B

B kompleks torej v našem telesu vsestransko vpliva na počutje in je naš najbolj učinkovit ščit pred hitrim življenjskim slogom pa tudi stresom. Ker pripomore k izboljšanju splošnega počutja, je dobro poznati živila, ki vsebujejo največ vitaminov skupine B.

b kompleks proti izčrpanostiZa B1 oziroma tiamin je na primer značilno, da pretvarja hrano v energijo, pripomore k dobremu duševnemu zdravju, skrbi za zdravo kožo, lase in nohte, spodbuja zdravo delovanje možganov. Odlični viri tovrstnega vitamina so pekovski kvas, pinjole, pšenični kalčki, makadamija, soja, lubenica, čaj hibiskusa.

Vitamin B9 skupaj z vitaminom B12 in vitaminom C skrbi za absorpcijo beljakovin. Je ključnega pomena za zdrav razvoj možganov, skrbi za nastajanje rdečih krvnih celic. Izjemno se priporoča za vse nosečnice, saj omogoča zdrav razvoj otrokovih možganov.

B9 najdemo v špinači, fižolu, leči, špargljih, zeleni solati, avokadu, paradižniku, arašidih, lanenem semenu, cvetači.

Prehransko dopolnilo B kompleks

B kompleks je nujen za delovanje živčnega sistema, urejen metabolizem, prebavo, za dovolj energije, ne nazadnje tudi za uravnavo delovanja možganov. Če vam manjka tovrstnih hranil, si lahko poleg primerne prehrane pomagate kar z jemanjem prehranskega dopolnila. Na takšen način lahko učinkovito ustrežete potrebam svojega telesa po vseh vitaminih skupine B.