Ali mora imeti gostinski obrat separator?

Separator AQUAFIX PP
Separatorji AQUAFIX

Separator je naprava za čiščenje oziroma filtriranje odpadne vode. Pravzaprav gre za napravo, v kateri se različni onesnaževalci, kot so recimo olja in maščobe, ki jih je veliko tudi v odpadni vodi gostinskih in prehranskih obratov, ločijo od preostale odpadne vode. Prav zaradi tega mora imeti vsak gostinski obrat po zakonu vgrajeno tudi takšno napravo, ki preprečuje onesnaženje vode.

Separator ali lovilec maščob

Zaradi tega, ker separator zadrži oziroma ulovi onesnaževalce, kot so olja in maščobe, takšno napravo včasih imenujemo tudi lovilec olj in maščob, saj slednje ulovi v posebne prekat oziroma prostor, kjer se zbirajo. Ko se ta prostor napolni, je napravo treba čim prej izprazniti ter poskrbeti tudi za njeno čiščenje.

Zato je pri nakupu zelo pomembno preveriti:

  • kakšno kapaciteto ima posamezen lovilec, saj je od tega odvisno, na koliko časa ga bo treba prazniti,
  • katero podjetje v vaši bližini lahko poskrbi za praznjenje,
  • kako poteka praznjenje, kako zamudno je in koliko vas stane,
  • kako poteka čiščenje in ali je ob tem morebiti potrebno še kakšno drugo vzdrževanje,
  • kakšna je predvidena življenjska doba za določen model, kako je s popravili in ali ob nakupu prejmete tudi kaj garancije.

Zmožnost filtriranja čim manjših delcev

SeparatorjiKakšen model bi bil najbolj primeren za vas, pa ni odvisno le od zgoraj naštetih lastnosti, ki lahko predstavljajo kriterije pri izbiri, zaradi katerih se boste lažje odločili za določen model, ampak je to odvisno tudi od same zakonodaje. Ta natančno določa, kako zmogljiv mora biti separator pri filtriranju in zadrževanju delcev različnih onesnaževalcev (olj, maščob …), zato je treba biti na to pozoren tudi pri izbiri.

Na tržišču je namreč ogromno raznolikih modelov, ki pa niso vsi primerni za vsak obrat. Če imate gostinski obrat in iščete lovilec olj in maščob, potem najprej natančno preberite zakonodajo oziroma se informirajte o tem, kaj ta določa v vašem primeru. Pomembno je tudi, da ima izbrani model vse potrebne certifikate oziroma da ustreza predpisanim zakonskim standardom.