100 % učinkoviti električni radiatorji

električne grijaliceElektrični radiatorji so na voljo v toliko različicah, da je težko o njih govoriti na splošno, saj ima vsak model nekoliko drugačne lastnosti. Razlikujejo se lahko že po tem, na kakšen način delujejo, saj so poleg klasičnih grelnikov, ki delujejo s pomočjo elektrike, v ponudbi pogosto tudi konvektorski in tako imenovani IR grelci in različne druge podobne rešitve. Zaradi tega včasih na tem področju vlada precejšna zmeda, uporabniki pa se med seboj pogosto prerekajo o tem, ali so takšni grelniki učinkoviti ali ne, pri čemer se marsikdaj zgodi, da pri tem sploh ne govorijo o enaki vrsti takšnih grelnikov.

Kakšni električni radiatorji so najbolj učinkoviti?

Pri izbiri je treba paziti na to, na kakšen način deluje grelnik, saj je od tega odvisno, kako bo učinkovit. Zaradi tega je pred izbiro vedno treba preveriti, na kakšen način določen model deluje, saj so si električni radiatorji med seboj lahko zelo različni, četudi na prvi pogled morda ne izgleda tako. Najbolj učinkoviti so tisti modeli, ki delujejo po principu naravnega kroženja zraka. To pomeni, da se hladen zrak v prostoru ogreva tako, da prehaja skozi odprtine grelnika, na zgornji strani pa nato ogret prehaja nazaj v prostor.

Na kaj vse je še treba paziti pri izbiri električnega grelnika?

električni radijatori Vigo - RadialightPomembno je preveriti, kakšen je grelni element v njih in kako je zasnovan. Od njega je namreč odvisna učinkovitost ogrevanja, prav tako pa je ta odvisna tudi od zmožnosti porazdelitve toplote v prostoru. Zaradi tega je zelo pomembno preveriti, kje ima določen model reže oziroma izhod za topel zrak. Hkrati pa je pomembno tudi, kolikšna je maksimalna temperatura, ki jo lahko doseže grelnik.

Čeprav bi kdo mislil, da mora biti ta čim višja, če želimo, da je grelnik čim bolj učinkovit, pa to ne drži – v resnici ni potrebe, da bi se grelnik prekomerno segreval, saj bo na tak način zgolj porabil več energije, ampak je bolje, da je njegova temperatura omejena na 225 stopinj Celzija.

Zakaj je pomembna prav takšna temperatura? Ker pri tej temperaturi začne izgorevati prah, s čimer se slabša zrak v prostoru. Bolje je torej, da je grelnik zasnovan tako, da te temperature ni mogoče preseči, saj bo tako zrak v prostoru boljši. Pri manjši porabi kljub visoki učinkovitosti pa močno pomagajo tudi različni senzorji zaznavanja temperature, ki jih ima vgrajene večina sodobnih modelov.