Gotovi parketi različnih debelin

Gotovi Parketi Onis
Gotovi Parketi Onis

Gotovi parketi so na razpolago v različnih izvedbah. Te se med seboj razlikujejo predvsem po tem, iz koliko slojev so narejene. Vendar pa to ni edina razlika med njimi. Zelo pomembno lastnost predstavlja tudi debelina celotne deščice, ki vpliva na stabilnost in obstojnost talne obloge, pa tudi debelina zgornjega, finalnega sloja. Od tega je namreč odvisno, kolikokrat boste lahko leseno talno oblogo pobrusili in tako obnovili.

Debelina finalnega sloja naj bo čim večja

Gotovi parketi imajo lahko finalni sloj večje ali manjše debeline. V tem se razlikuje tudi njihova cena, zato velja v primeru, če se vam dve različici zdita na prvi pogled dokaj podobni, primerjati njuno debelino. Dražja je navadno debelejša, pri čemer gre debelina lahko na račun večslojnosti talne obloge ali pa na račun debeline zgornje plasti. Ta zgornji, finalni sloj je tisti, ki ga boste v primeru, če se boste čez nekaj let odločili za obnovo talne obloge, pobrusili.

kvalitetni parketiZaradi tega mora biti debelina dovolj velika, da je to sploh možno izvesti. Če boste izbrali dovolj veliko debelino, pa boste lahko postopek brušenja spet ponovili čez nekaj let ter tako poskrbeli, da bo vaša lesena talna obloga imela veliko daljšo življenjsko dobo oziroma da bo bolj trajna. Hkrati pa večja debelina omogoča tudi večjo trdnost, večjo odpornost in večjo kakovost talne obloge, kar je še nekoliko več razlogov za to, da naj bo debelina finalnega sloja pri dvo- ali večslojni leseni talni oblogi vsekakor čim večja.

Finalni sloj je narejen iz žlahtnega lesa

Zavedati se je tudi treba, da je finalni sloj pri dvo- ali večslojnih talnih oblogah narejen iz žlahtnega lesa. To pomeni, da gre res za kakovosten les in prav to tudi omogoča njegovo brušenje. Debelejši ko bo ta sloj, dražja bo talna obloga, saj ima kakovosten žlahtni les svojo ceno, ki vsekakor vpliva na to, koliko boste morali odšteti za kvadratni meter. Hkrati pa ta žlahtni les skrbi tudi za končni videz lesene talne obloge, zato je pomemben tudi s tega vidika. Zaradi tega se vam vsekakor splača izbrati takšnega, pri katerem je finalni sloj narejen iz čim bolj kakovostnega žlahtnega lesa, saj se to še kako pozna tudi na videzu.