Slovenija na Futsal EURO 2018 za uvod s Srbijo, v skupini še Italija

Slovenija se bo v skupinskem delu domačega UEFA Futsal EURO 2018, ki bo med 30. januarjem in 10. februarjem v Ljubljani, pomerila z Italijo in Srbijo. Prva tekma prvenstva bo na sporedu 30. januarja, ko se bo naša reprezentanca pomerila s Srbijo. Vstopnice za prvenstvo si lahko zagotovite TUKAJ.

Tako je določil petkov žreb skupinskega dela, ki ga je v prijetnem ambientu ljubljanskega gradu gostila slovenska prestolnica. Žreba se je udeležil tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, ki je v svojem uvodnem nagovoru izrazil podporo futsalu kot tudi organizaciji prvenstva v Sloveniji. Za otvoritveno tekmo 30. januarja se obeta spektakel med Slovenijo in Srbijo.

Aleksander Čeferin: Slovenija je mala država. A malo je prelepo. In tako bo tudi prvenstvo. Prelepo!

Uvodni govor prireditve je sicer pripadel predsedniku Nogometne zveze Slovenije Radenku Mijatoviću. Ta se je še enkrat zahvalil Evropski nogometni zvezi za zaupanje, ki ga je UEFA izkazala NZS skozi dodelitev organizacije prvega prvenstva v članski kategoriji pod okriljem UEFA, ki bo organizirano na slovenskih tleh. Obenem bo to še zadnje prvenstvo, na katerem bo sodelovalo dvanajst ekip, saj se prvenstvo že v naslednji izvedbi, ki bo čez štiri leta, širi na šestnajst reprezentanc. “Verjamem, da bo imelo tekmovanje pozitiven učinek na razvoj športa v Sloveniji, zagotovo pa bo dobro vplivalo tudi na slovensko gospodarstvo in turizem. Sem optimist glede igre in nastopa slovenske reprezentance. Na tem mestu gre posebna zahvala evropski nogometni zvezi UEFA, Mestni občini Ljubljana, Športu Ljubljana in državi za pomoč,” je v nagovoru zbranim povedal Mijatović.

Še pred plesom kroglic so z izjemno točko postregla dekleta iz skupine Tosca Beat, nato pa je zbrane pozdravil še predsednik UEFA Aleksander Čeferin, ki je tokrat spregovoril v slovenskem jeziku, čeprav je bil na žrebu v uradni funkciji. “Doma preprosto ne morem govoriti drugače kot slovensko,” je povedal Čeferin in s tem požel aplavz avditorija. “Zelo sem počaščen in zadovoljen, da sem danes z vami na žrebu skupin za Futsal EURO v Sloveniji. Na Uefi smo odločeni, da pomagamo pri razvoju futsala. Uvedli smo evropski prvenstvi za ekipe do 19 let in članice. Vse to je del naše nove strategije, ki bo strateško in finančno pomagala futsalu. Zelo sem ponosen, ker bo EURO v naši domovini. Niti najmanjšega dvoma nimam, da bo prvenstvo uspešno. Na tem mestu se zahvaljujem predsedniku NZS-ja in mojemu prijatelju, Radenku Mijatoviču, hvala pa tudi Mestni občini Ljubljana, ki je pomagala pri promocijskih akcijah. Futsal se igra na malem prostoru. Slovenija je mala država. A malo je prelepo. In tako bo tudi prvenstvo. Prelepo. Vso srečo!“

Poleg Giorgija Marchettija, pomočnika generalnega sekretarja UEFA, ki je vodil žreb, so pri slednjem sodelovali še ambasadorja UEFA Futsal EURO 2018 Milenko Aćimović in Mile Simeunović ter globalna smučarska ikona Tina Maze, dvakratna olimpijska in štirikratna svetovna prvakinja, danes pa komentatorka športne mreže Eurosport. “V veliko čas in zadovoljstvo mi je, da sem danes z vami. Slovenija je izjemna dežela, ki premore toliko športnih uspehov. Tako v individualni kot ekipni konkurenci. Futsal reprezentanci želim, da se s pomočjo dobre energije, ki so jo v državo prinesli košarkarji, na Euru dobro odreže,“ je povedala Mazejeva, ki se je pridružila Simeunoviću in Ačimoviću kot globalna športna ambasadorka prvenstva.

Tina Maze: Slovenija je izjemna dežela, ki premore toliko športnih uspehov.

Z razpletom žreba sicer ni bil najbolj zadovoljen selektor Slovenije, Andrej Dobovičnik, ki je priznal, da se ples kroglic ni odvil po slovenskih željah: “To je bila najslabša različica žreba. Tu je dvanajst ekip, ki so vse kakovostne, vseeno pa sem upal na malo sreče pri žrebu, vsaj v tretji skupini. Želel sem si nekoga drugega, ne Srbije. Ampak, kot sem rekel, z vsemi smo že igrali, z vsemi lahko igramo, odločilna pa bosta naša pripravljenost in forma na prvenstvu.“

Da žreb za Slovenijo nikakor ni lahek se je strinjal tudi ambasador prvenstva, Milenko Ačimović: “Žreb je tak, kot je. Ni lahek. Vem pa zagotovo, da se nam v Stožicah obeta pravi spektakel. Od prve tekme naprej. Naši reprezentanci želim vse dobro. Sam se kot igralec nisem nikoli obremenjeval z žrebom, precej bolj pa sem bil na žreb pozoren, ko sem bil direktor Olimpije.“

Andrej Dobovičnik: Z vsemi lahko igramo, odločilna bosta naša pripravljenost in forma na prvenstvu.

Prva tekma bo na sporedu 30. januarja, ko bo Slovenija v Areni Stožice gostila Srbijo, s katero se je pomerila tudi na zadnjem evropskem prvenstvu v Beogradu. Naslov prvaka bo branila Španija, Slovenija pa bo na evrospkem prvenstvu nastopila že šestič. De sedaj se je najvišje zavihtela leta 2014 v Belgiji, kjer je na poti do četrtfinala ugnala tudi Italijo, ki je takrat postala evropski prvak. Celoten spored prvenstva najdete tukaj.

Skupine

Skupina A:

Slovenija 🇸🇮
Italija 🇮🇹
Srbija 🇷🇸

Spored tekem: Slovenija – Srbija (30. 1. 2018), Srbija – Italija (1. 2. 2017), Italija – Slovenija (3. 2. 2018)


Skupina B:

Rusija 🇷🇺
Kazahstan 🇰🇿
Poljska 🇵🇱

Spored tekem: Rusija – Poljska (30. 1. 2018), Poljska – Kazahstan (1. 2. 2018), Kazahstan – Rusija (3. 2. 2018)


Skupina C:

Portugalska 🇵🇹
Ukrajina 🇺🇦
Romunija 🇷🇴

Spored tekem: Portugalska – Romunija (31. 1. 2018), Romunija – Ukrajina (2. 2. 2018), Ukrajina – Portugalska (4. 2. 2018)


Skupina D:

Španija 🇪🇸
Azerbajdžan 🇦🇿
Francija 🇫🇷

Spored tekem: Španija – Francija (31. 1. 2018), Francija – Azerbajdžan (2. 2. 2018), Azerbajdžan – Španija (4. 2. 2018)

⬆️ Nazaj na vrh ⬆️