Skupina B: Skupina z opaznim brazilskim pridihom

Skupina B:

Rusija 🇷🇺
Kazahstan 🇰🇿
Poljska 🇵🇱

Spored tekem: Rusija – Poljska (30. 1. 2018 ob 20:45), Poljska – Kazahstan (1. 2. 2018 ob 18:00), Kazahstan – Rusija (3. 2. 2018 ob 18:00) >> vstopnice TUKAJ

 

Rusija 🇷🇺

Nogometna velesila, ki je ves čas v evropskem vrhu, a ima le en naslov evropskih prvakov. V finalu drugega evropskega prvenstva leta 1999 v španski Granadi je Rusija po izvajanju kazenskih strelov premagala gostitelje. Še povsem ruski zasedbi je poveljeval do danes najboljši strelec UEFA Futsal EURO vseh časov, Konstantin Eremenko.

V naslednjem desetletju je ruska reprezentanca dobila prve brazilske obrise. Kljub temu se ni več povzpela čisto na vrh; od leta 2005, ko je bila spet v finalu, je izgubila kar štiri finalne tekme (tri na zadnjih treh prvenstvih).

Vstopnice za UEFA Futsal EURO 2018 si po ugodnih cenah (5 € ali 7 € za 2 tekmi) lahko zagotovite tukaj.

V kvalifikacijah za enajsti nastop na evropskem prvenstvu so Rusi proti Slovaški, Turčiji in Franciji slavili brez prejetega zadetka, dosegli so jih devet, kar dve tretjini pa sta jih prispevala naturalizirana Brazilca Eder Lima in Robinho. Selektor Sergej Skorovič je bil leta 2008 z Jekateringburgom evropski klubski prvak in je reprezentanco prevzel pred prvenstvom leta 2010 na Madžarskem.

Št. nastopov: 10
Št. medalj: 8 (1x 1. mesto, 5x 2. mesto, 2x 3. mesto)
Najboljša uvrstitev: 1. mesto (1999)
Uvrstitev na evropski lestvici: 2. mesto (jan. 2018)

Kazahstan 🇰🇿

Pravzaprav je kazahstanska reprezentanca sestavljena iz igralcev dvakratnega evropskega klubskega prvaka Kajrata iz Almatija. Tudi v njej se vse vrti okrog (naturaliziranih) Brazilcev, od tam prihaja tudi selektor Ricardo Camara Sobral Cacau. V Kajrat je Cacau prišel že leta 2004, prve trenerske izkušnje je desetletje pozneje nabiral v Češkem Chrudimu in kot pomočnik v tamkajšnji reprezentanci. Leta 2013 je prevzel kazahstansko izbrano vrsto in jo ob premiernem nastopu lani v Beogradu popeljal na tretje mesto. V kvalifikacijah je Kazahstan brez prejetega gola premagal prav Češko ter Dansko in Makedonijo.

Več o skupini A, kjer se bo Slovenija merila s Srbijo in Italijo, najdete tukaj.

Reprezentanca Kazahstana goji svoj prepoznaven slog igre z igralcem več v polju, kjer se zanašajo na izjemen talent prvega vratarja, Lea Higuite. Kazahstanski vratar brazilskih korenin je v preteklosti že dokazal odlične igre z nogo in se pogosto znajde tudi na seznamu strelcev.

Št. nastopov: 1
Št. medalj: 1 (3. mesto)
Najboljša uvrstitev: 3. mesto (2016)
Uvrstitev na evropski lestvici: 6. mesto (jan. 2018)

Poljska 🇵🇱

To bo drugi nastop za poljsko reprezntanco po letu 2001 v Rusiji, kjer je na tekmah s Španijo, Ukrajino in Hrvaško ostala brez točke. V Slovenijo so se Poljaki prebili skozi šivankino uho, saj so bili z golom prednosti najboljša tretja reprezentanca v kvalifikacijski skupini s Španijo, Srbijo in Moldavijo , v dodatnih kvalifikacijah pa so nato z golom razlike premagali še Madžarsko.

Vstopnice za tekme skupine B si lahko zagotovite tukaj.

Na selektorskem stolčku poljske reprezentance je od leta 2015 Andrzej Bianga, ki ga na UEFA Futsal EURO 2018 čaka težka naloga. Na poti do četrtfinala bosta namreč poljski reprezentanci nasproti stali 2. in 3. uvrščena reprezentanca z zadnjega prvenstva, a Poljaki so odločeni, da poskrbijo za presenečenje.

Št. nastopov: 1
Št. medalj: Še brez medalje
Najboljša uvrstitev: Skupinski del (2001)
Uvrstitev na evropski lestvici: 17. mesto (jan. 2018)