Skupina A: Ob Sloveniji zadnji gostitelji ter dvakratni evropski prvaki

Skupina A:

Slovenija 🇸🇮
Italija 🇮🇹
Srbija 🇷🇸

Spored tekem: Slovenija – Srbija (30. 1. 2018 ob 18:00), Srbija – Italija (1. 2. 2018 ob 20:45), Italija – Slovenija (3. 2. 2018 ob 20:45) >> vstopnice TUKAJ

 

Slovenija 🇸🇮

Najuspešnejši UEFA Futsal EURO za Slovenijo je bil leta 2014 v Belgiji, ko so izbranci Andreja Dobovičnika kot edina reprezentanca uspeli premagati končne zmagovalce, Italijane (3:2), in si s prestižno zmago priigrali četrtfinalni obračun s Španci. Po naključju je žreb na Ljubljanskem gradu septembra 2017 določil, da bosta po otvoritveni tekmi na evropskem prvenstvu pred dvema letoma v Beogradu tudi ljubljansko odprli Slovenija in Srbija.

Z vidika obiska gledalcev se v Stožicah obeta spektakel, v tekmovalnem smislu je otvoritvena tekma devete in desete reprezentance na evropski lestvici ena večjih neznank turnirja. Slovenija se je sicer z rednim uvrščanjem na evropska prvenstva utrdila med elitno dvanajsterico, selektor Dobovičnik pa poveljuje uigrani zasedbi: z dvema iz sedanje reprezentance, kapetanom Osredkarjem in Čujcem, je nastopil že na prvem v seriji štirih zaporednih nastopov na evropskih prvenstvih, leta 2010 na Madžarskem. Prvič je Slovenija na zaključnem turnirju zaigrala leta 2003. Tako na klubski kot reprezentančni ravni imajo veliko izkušenj tudi Mordej, Vrhovec, Fetić in Puškar, uspešno se prebijajo Fideršek, Čeh, Totošković, Turk …

Vstopnice za prvenstvo si po ugodnih cenah (5 € ali 7 € za 2 tekmi) lahko zagotovite tukaj.

UEFA Futsal EURO 2018 je priložnost generacije, saj se s prvenstvom v Stožicah v vseh pogledih končuje ena in začenja nova zgodba slovenske futsal reprezentance. Domač teren in glasni domači navijači so za reprezentanco spodbuda, čast in priznanje ter hkrati velika obveza, da izbrana vrsta navduši, se prebije iz predtekmovalne skupine in se z morebitnim uspehom v četrtfinalu vmeša v boj za sveti cilj: kolajno.

Št. nastopov: 5
Št. medalj: Še brez medalje
Najboljša uvrstitev: 7. mesto (2014)
Uvrstitev na evropski lestvici: 9. mesto (jan. 2018)

Italija 🇮🇹

Italijani so ena od treh evropskih reprezentanc, ki so že osvojile naslov prvaka, in so za Španci druga najuspešnejša na evropskih prvenstvih z dvema zlatima, eno srebrno in tremi bronastimi medaljami. Ob Španiji, ki je bila najboljša na prvem prvenstvu leta 1996 v domači Cordobi, so druga reprezentanca, ki ji je uspelo zmagati kot gostiteljici prvenstva: leta 2003 je v finalu v Caserti premagala Ukrajino.

Nastopili so na vseh desetih dosedanjih zaključnih turnirjih, najskromnejši so bili prav na zadnjem v Srbiji, kjer so osvojili peto mesto. Italija ima tudi tri medalje s svetovnega prvenstva, kjer jim še ni uspelo zmagati. Na zadnjem svetovnem prvenstvu leta 2016 so razočarali, saj jih je po podaljših s 4:3 že v osmini finala izločil Egipt.

Vstopnice za tekmo Italija – Slovenija si lahko zagotovite tukaj.

V Ljubljano so se pričakovano uvrstili kot zmagovalci svoje kvalifikacijske skupine, v kateri so bili boljši od Belorusije, Nizozemske in Gruzije. So ena od velesil, ki si pomaga z naturaliziranimi Brazilci, a so po naslovu prvaka leta 2014 v Antwerpnu začeli pomlajevati reprezentanco. Selektor Roberto Menichelli izbrano vrsto vodi od leta 2009. Italiji je leta 2013 usapelo prekiniti niz štirih zaporednih naslovov Španije, edini poraz na turnirju v Belgiji pa so doživeli ravno proti Sloveniji, ki je bila s 3:2 boljša v skupinskem delu.

Št. nastopov: 10
Št. medalj: 6 (2x 1. mesto, 1x 2. mesto, 3x 3.mesto)
Najboljša uvrstitev: 1. mesto (2003, 2014)
Uvrstitev na evropski lestvici: 3. mesto (jan. 2018)

Srbija 🇷🇸

Srbija se je na UEFA Futal EURO 2018 uvrstila v dodatnih kvalifikacijah, v katerih so bili v napetem dvoboju in seštevku dveh tekem za gol boljši od Češke. Zadnja zmaga je imela grenak priokus, saj sta bila na povratni tekmi v Nišu kaznovana kapetan Marko Perić in prvi vratar Miodrag Aksentijević, ki bosta morala uvodno tekmo s Slovenijo spremljala s tribun.

Reprezentanco vodi nov selektor, legendarnega Aco Kovačevića je nasledil Goran Ívančić. Srbija je sicer dobro izkoristila domače prvenstvo leta 2016 v Beogradu, saj si je priigrala nastop v polfinalu, v katerem jo je šele po podaljških premagala Rusija, v boju za bron pa je nazadnje klonila še pred Kazahstanom. Srbija se lahko pohvali še z enim podatkom, saj je na vseh petih tekmah razprodala Beograjsko Areno. Pomoč s tribun seveda lahko pričakuje tudi v Ljubljani.

Št. nastopov: 6* (99 tekmovala kot ZR Jugoslavija)
Št. medalj: Še brez medalje
Najboljša uvrstitev: 4. mesto (2016)
Uvrstitev na evropski lestvici: 10. mesto (jan. 2018)