SciNote – elektronski laboratorijski dnevnik

Če se ukvarjate z raziskovanjem ali znanstvenim delom, ste verjetno že slišali za SciNote – elektronski laboratorijski dnevnik. V primeru, da tega odličnega in inovativnega orodja še ne poznate, pa je čas, da ga preizkusite. Njegova uporaba namreč olajša raziskovalno delo in beleženje ter analizo podatkov, poleg tega pa ni le enostavna, ampak tudi brezplačna.

Zakaj papirnati laboratorijski dnevnik zamenjati z elektronskim?

Veliko raziskovalcev podatke beleži na papirju. Čeprav je tak način beleženja podatkov do neke mere učinkovit in je bilo na tak način narejenih že veliko uspešnih raziskav, pa je dandanes pri raziskovanju nujno vse podatke digitalizirati. Če so vsi podatki že v osnovi zabeleženi digitalno, ta korak odpade, kar pomeni velik prihranek na času, kar je pri raziskovanju lahko velik plus.

Poleg tega je dokazano, da se pri digitalizaciji lahko določen odstotek podatkov izgubi, kar je še en razlog več, zakaj se splača podatke beležiti elektronsko. Hkrati pa je na tak način tudi njihova organizacija veliko lažja, kasneje pa je zbrane podatke s pomočjo funkcionalnosti in orodij, ki jih ima takšen elektronski dnevnik, tudi lažje obdelati in analizirati.

Kako uporabljati SciNote – elektronski laboratorijski dnevnik?

Raziskovalci oziroma vsi, ki bi želeli preizkusiti uporabo elektronskega dnevnika za beleženje znanstvenih podatkov, si lahko na spletni strani www.scinote.net ustvarite brezplačni račun. Na omenjeni spletni strani boste našli tudi vse informacije o njem ter o tem, kako ga uporabljati. V primeru kakršnih koli težav ali vprašanj pri uporabi, se lahko vedno obrnete na podporo za stranke, kjer vam bodo prijazno in strokovno pomagali.

Kot rečeno, je osnovna različica brezplačna, kar vam omogoča, da orodje dobro preizkusite in ugotovite, ali vam ustreza in ali bi vam bilo v pomoč pri delu. V primeru, da bi potrebovali dodaten prostor za shranjevanje podatkov ali dodatne funkcionalnosti, pa so vam na voljo tudi različni dodatni paketi, ki vam to omogočajo.

Vsekakor pa velja, da gre za prilagodljivo orodje, ki je zasnovano tako, da ga lahko pri svojem delu učinkovito lahko uporabljajo raziskovalci iz različnih področij. Z njim je možno:

  • prihraniti čas in poenostaviti beleženje podatkov,
  • s pomočjo iskalnika lažje najti podatke, ki jih v določenem trenutku potrebujete,
  • določati roke za dokončanje projektov,
  • poskrbeti za večjo produktivnost pri raziskovalnem delu,
  • poskrbeti za boljšo organizacijo raziskovalnih podatkov in lažji dostop do njih,
  • povezati podatke iz različnih programov, orodij itd.,
  • poenostaviti sodelovanje med raziskovalci ali sodelavci na projektu,
  • lažje prepoznati, kje je pri delu prišlo do napak,
  • arhivirati končane projekte ter poskrbeti za kasnejši dostop do njih.